"Kvartetti" - naivistisen taiteen näyttely Porissa

 


Arvostettujen naivistisen taiteen tekijöiden, Erkka Auermaa – Anna-Liisa Hakkarainen - Katja Mesikämmen – Raija Nokkala, teoksia näyttelyssä ”Kvartetti” 7-22.7.2018.

Hallituskatu 1, Pori. Avoinna ti-la 11-17 su 12-16
olemme tarvittaessa auki pidempään
Järjestää Galleria Angelo Productions/Galleria Angelo Oy
Sirpa Koskinen
angelo.galleria@gmail.com
p. 0400 540 410
Erkka Auermaa (s. 1943 Salo) Auermaa on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaassa ( mm jokavuotiseen maan suurimpaan naivistisen taiteen näyttelyyn Iittalassa vuodesta 1994) sekä näyttelyihin Norjassa, Saksassa, Puolassa, Italiassa, Bulgariassa, Sveitsissä, Skotlannissa. Hän on saanut lukuisia valtion kohde- ja työskentelyapurahoja ja toiminut läänintaiteilijana. Hänen töitään on monissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa. "Määränpäätä ollaan vailla suunta puuttuu aikalailla levotonta päivin öin Järjen ääntä tuskin töin". Narrenschiff, Sebastian Brant, 1494 Mennään tarina edellä ”Elämä on muuttumista. Jokainen uusi työ muuttaa ympäristöäni, jonka rakentaminen on olennainen osa työtäni. Olen kai tehnyt sitä aina. Jos olisi mahdollista, en luopuisi yhdestäkään työstäni. Luultavasti leikkisin loputtomasti kantamalla niitä ympäriinsä ja yhdistelemällä niitä erilailla toisiinsa. Tuosta kokonaisuudesta syntyy kertomus jonka nimi on minun elämäni.”

Raija Nokkala (s. 1956), asuu ja työskentelee Uudessakaupungissa Raija Nokkalan elämä on ollut hyvin toiminnallista: hän on toiminut puheterapeuttina, erityisopettajana, näytelmäkirjailijana sekä teatteritaiteen opettajana ja ohjaajana. Taiteen palo on ollut kuitenkin niin voimakas, että kiireenkin keskellä hän on maalannut tarvittaessa vaikka yöaikaan. Ensimmäisen yksityisnäyttelyn hän piti vuonna 1986 ja sen jälkeen niitä on ollut jo toistasataa. Ulkomaisiin näyttelyihin hän alkoi osallistua 1990-luvun alussa. Päätoimiseksi kuvataiteilijaksi hän ryhtyi vuonna 2002. Raijan taidetta voidaan kuvata sanoilla: iloista, värikylläistä, yllätyksiä tarjoavaa, hyväntuulista ja pehmeää. Taiteilija itse on todennut, että hänen taiteensa on julistusta paremman maailman puolesta, maailman, jossa kaikki ovat ystäviä keskenään. Siihen hän tarvitsee avukseen koko satumaisen metsänväen. Monet tuntevat Raija Nokkalan maalaukset parhaiten hänen taidekorteistaan. Hän aloitti taidekorttien tekemisen jo 1980-luvun lopulla. Vuosittain syntyy uusia kortteja taiteilijalle tärkeimmistä uusista maalauksista. Nyt sarjaan kuuluu jo yli 500 erilaista korttia.

Anna-Liisa Hakkarainen (s. 1946 Nivala) Taideopintoja Veikko Hirvimäen johdolla. Omia näyttelyitä vuodesta 1983, yhteisnäyttelyitä vuodesta 1985. Valmistui luokaopettajaksi Oulun Yliopistosta v. 1968. Ryhtyi päätoimiseksi taiteilijaksi 80-luvun lopussa.  Naivistinen taidesuunta valikoitui Anna-Liisa Hakkaraiselle jo varhain. Luonto ja eläimet, luonnon antimet, metsän äänet, hiljaisuus, mielen rauha - metsä. Värit ovat Anna-Liisan erityisosaamista. Taulujen taustalla olevat tarinat ovat puhuttelevia. Katsojan kokemus syntyy taitavasta värien käytöstä, useista maalikerroksista ja tinkimättömästä työnjäljestä. Vuonna 1998 Leena Laulajaisen tekstitys ja Anna-Liisa Hakkaraisen kuvitus voittivat yhdessä Finlandia Junior –palkinnon teoksella Kultamarja ja metsän salaisuudet, kustantajana Tammi. Anna-Liisa osallistui useina vuosina Naivistit Iittalassa –kesänäyttelyyn. Vuonna 2000 itseoppinut kuvataiteilija sai Suomen taidemaalariliiton jäsenyyden. Kansainvälisten verkostojen avulla Anna-Liisa pääsi  yhteistyökumppaneiksi löytyivät  Julie Andrews ja Art Garfunkel.  Syntyi kirja Grateful, jonka julkaisi kirjankustantaja HarperCollins. Muita onnistumisia ovat kutsunäyttelyjä kolmella mantereella, Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa ja Japanissa. Lisää kutsuja tulee koko ajan ulkomaille. Suomessa yksityisiä museonäyttelyitä on ollut 4 ja yksityisiä gallerianäyttelyitä 16. Yhteisnäyttelyitä on  ollut noin 80. Taideteoksia on useissa julkisissa tiloissa: Nokia Oyj:n pääkonttorilla, Suomen Gallupilla, Jyväskylän ja Oulun taidemuseoissa ja esimerkiksi täällä Nivalassa Kyösti Kallion koululla. Kuvitustöitä on 9 ja maalauksia noin 500.

Katja Mesikämmen (s.1968) Opiskellut Porin taidekoulussa sekä askarteluohjaajaksi Kankaanpään opistossa. Hän on toiminut koulutaiteilijana peruskoulussa,taideohjaajana kuvataidekoulussa ja nuorisotaloissa sekä erilaisissa kuvataidekerhoissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä monissa näyttelyissä sekä Suomessa (mm Iittalan Naivistit näyttelyissä vuodesta 2016-, Kouvolan kaupungin taidemuseossa sekä Kemin taidemuseossa) että ulkomailla (mm.Israelissa,Tel Avivin Gallery of International Naive Art GINAssa). Hänen teoksiaan on yksityisissä kokoelmissa ja eri säätiöiden ja yhteisöjen kokoelmissa (mm.Mikkelin taidemuseossa sekä Yhdysvaltain Rooman suurlähetystössä). Sekatekniikalla ja akryylimaaleilla (myös serigrafiat) maalatut teokset täyttyvät iloisista ja tapahtuma- rikkaista tarinoista. Maalaukset ovat sadunomaisia, sympaattisia, runollisia ja värikylläisiä kuvauksia unelmista maan ja taivaan välillä. Teokset kertovat elämän positiivisista puolista, kyvystä nähdä maailma huolettoman lapsen silmin. Maalausten kaikki hahmot ovat sovussa ja iloisia. Ketään ei syrjitä tai kiusata. Maalauksellisuus on tullut pikkutarkkojen yksityiskohtien rinnalle.

Tagit: